Skip to Content
De (marketing)strijd om de gamer: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S

De (marketing)strijd om de gamer: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S

Elke maand zet Hotel Hungaria een opmerkelijke marketingcampagne in de kijker die opvalt in positieve of negatieve zin. Deze keer: PlayStation 5 vs. Xbox Series X/S.

1. Achtergrond

Of je een fervente gamer bent of niet, je hebt hoogstwaarschijnlijk al vernomen dat zowel PlayStation (eigendom van Sony) als Xbox (Microsoft) hun nieuwste spelconsole aan het releasen zijn. En omdat wij, verstokte marketeers, toch altijd graag onze mening kwijt willen over alles wat met campagnes te maken heeft, doen we even onze digitale duit in het zakje. De hamvraag: welke van de 2 gaming giganten komt het sterkst uit de hoek?

PlayStation heeft een zeer rijke geschiedenis in (ons geliefkoosde) storytelling. Door de jaren heen is de focus meer en meer richting het visuele verschoven, maar klassiekers als Double Life en Mountain blijven voor ons dé referentie bij uitstek op vlak van creativiteit binnen gaming marketing.

Xbox legt de nadruk vaker op de fun side of life met pareltjes als Standoff en het gebande Play More

2. PlayStation vs. Xbox

PlayStation

Bij PlayStation zijn ze aan de slag gegaan met de slogan “Play Has No Limits”. Rond dit thema zijn er 2 commercials uitgewerkt:

  • Online commercial: omdat op online media het visuele vaak dé trigger is, spelen ze hier vooral in op de kwaliteit van de console. Het verhaal sluit aan bij de slogan, maar is niet prioritair. 
  • TV commercial: voor deze versie is er vanuit de omgekeerde redenering vertrokken. Hier ligt de nadruk zeer sterk op het narratieve rond ‘Play Has No Limits’. 
  • Ondanks de lockdown en dus het ontbreken van het drukke straatleven, hebben ze bij Sony toch ingezet op activatie-acties in het straatbeeld. In Londen werden de klassieke “underground” (metro) symbolen aangepast naar de herkenbare PlayStation controller vormen:

In België werd de “no limits” ingevuld met projecties op iconische gebouwen:

Xbox

Waar PlayStation met “Play Has No Limits” aan de slag ging, werken ze bij Xbox rond de slagzin “Power Your Dreams”. Deze werd ook toegepast via diverse media:

  • Online: als online activatie werd in het Verenigd Koninkrijk op streamingplatform Twitch een 6 uur-durende livestream met interactieve toepassingen opgezet die met beelden van verschillende games aftelde naar de launch.
  • TV commercial: opnieuw ligt de nadruk op het gamen zelf, met de hoofdrol voor Xbox classics als Halo.
  • In Canada zette Xbox een activatie op waarbij enkele lokale artiesten hun dromen visueel interpreteerden en projecteerden op een 12 meter hoge versie van de nieuwe console op het dak van de haven van Toronto.

3. Wie is de winnaar?

Xbox kan zichzelf terecht op de borst slaan voor de impressionante activatie in Toronto en de strategisch slimme keuze om Twitch - hét game streaming platform bij uitstek - te betrekken in de mediamix. Echter gaat naar onze mening de medaille in deze battle toch uit naar PlayStation.

Waar Xbox vooral focust op de visuele trigger met de projecties en de CGI commercial, gaat PlayStation breder. Dankzij het sterk staaltje storytelling in de TV commercial creëren ze bovenop het visuele ook een emotionele trigger om ook de niet-gamers aan te spreken en te teasen. Tel daar nog een subtiele activatie bij in het straatbeeld - met een eigen versie per regio - die inspeelt op de herkenbare branding (de figuren vertegenwoordigen de knoppen op de PS controllers) en PlayStation mag van ons de figuurlijke hoofdvogel afschieten!

Jelan Vandevenne
Jelan Vandevenne Content Performance Strategist
Over Hotel Hungaria

Media- en Marketinghuis

Wanneer je als merk wil connecteren met je publiek, moet je menselijkheid toevoegen. Dat is wat Hotel Hungaria doet: mensen emotionele verbindingen laten maken met merken door storytelling. Via vlogs, blogs, foto’s, tekst, video, tv-programma’s, producten, campagnes en events. En ook via boeken, radio, podcasts en zelfs gaming. Maar we zorgen ook voor storytelling via VR, webplatformen, teambuildings, live webcams, workshops en alles waar we nu nog niet aan denken maar morgen zeker wel. Want storytelling is nu eenmaal veel meer dan een verhaal vertellen. Het is de combinatie van sterke content, strategie en een mix van de juiste kanalen die mensen in de armen van een merk laat vallen.

Hotel Hungaria gelooft in de kracht van duurzame storytelling, onderbouwd door strategie, technologie en design en uitgewerkt in onafhankelijke ecosystemen op maat. Dit resulteert in een emotionele connectie met de relevante community, wat zich vertaalt in meetbare groei van het merk. 

Hotel Hungaria werd opgericht in 2009 en is vandaag gevestigd in het historische NIR-gebouw in Veltem-Beisem, vlakbij Leuven. Daar waar de VRT ooit zijn eerste radio-zendapparatuur plaatste, werken vandaag zestig mensen met verschillende achtergronden en expertise in strategie, creatie, productie, technologie en design. Het team bestaat o.a. uit strategen, digitale strategen, creatives, producers, designers, account managers, producers, videasten enz. 

Drie business units: Services, Ventures en Entertainment 

– Services richt zich naar bedrijven, met focus op de groei van hun business door het connecteren van de consument met hun merk. Het doel van de connectie is inspireren, informeren en commerciële groei. Dit doen we voor nationale en internationale klanten zoals Toyota Europe, Boerenbond, Nationale Loterij, Umicore, SKM, AVEVE, Continental Foods, Museum M, Flanders DC en Test-Aankoop. 

– Ventures zijn de eigen 360°-merken die we in partnership met publishers of bedrijven omnichannel uitbouwen via platformen, tv-programma’s, e-commerce, events, brand extensions. Zo is Beestig niet alleen een online platform over huisdieren maar ook een tv-programma op VTM met een reeks eigen boeken over katten en honden. Op het webplatform Onze Natuur volgen we dagelijks de wilde natuur in België om een film, documentairereeks voor Canvas, events en unieke online (video)content te maken. Hoodie is een grote fictiereeks voor kinderen die sinds maart 2020 te zien is op Ketnet (52 afleveringen in seizoen 1). Ook Dagelijkse kost, Helden, Olly Wannabe en Iedereen Yoga vallen hieronder.

– Entertainment levert audiovisuele content op maat van de publishers VRT, DPG Media, SBS, RTBF, ROULARTA, SANOMA etc. Voorbeelden zijn de YouTube-reeks 'Flowjob' (Studio Brussel), de internationaal bekroonde tv-documentairereeks ‘Goed Volk’ (VRT één), de podcast ‘De Tijd Vooruit’ (De Tijd), de tv-lifestylereeks ‘Een Frisse Start met VT-Wonen’ (Sanoma/DPG Media) en de TV-kinderreeks ‘Rocky & Lily’ (RTBF). 

Hotel Hungaria
Radioweg 18
3020 Veltem - Herent